decibelmeter
Ze moeten min. 1 meter van de scoot afstaan met dat meetding. En nog een tip voor mensen die op de rollerbank komen te staan. De agenten moeten met het volle gewicht op je scoot zitten dus niet met 2 voeten aan de grond.....Anders zou hij veel meer kw's scoren. Ik zelfs gezien dat ze bij een citta er naast gingen staan, zonder erop te zitten....hij had dus het dubbele vermogen...maar het ding kon maar 30kmh. Dus beware...anders wordt je namelijk genaaid waar je bij staat.

toerentalbegrenzers, de schakelaar?
Typhoon: kan mooi achter het licht hoogte stel gaatje! Hint hint hint
Runner: vooraan onder het zadel, de begrenzer zelf heb ik aan de rechterkant, boven m'n accu op het frame gelegd, daar past ie perfect in, je kan er zo bij om 'm bij te stellen, en hij zit ook nog eens redelijk droog.
Of je koopt een radiografische afstandbediening, een bouwsetje van Velleman (http://www.velleman.be), ontvanger (50 gulden) en zender (40 gulden). Die moet je nog wel zelf even in elkaar solderen, maar dat is simpel. Dan kan je je toerentalbegrenzer op het verbreekkontakt zetten van het relais dat je schakelt met de afstandbediening. Zie hieronder.....

eenvoudige begrenzer voor Malaguti Phantom
Je kunt eenvoudig een begrenzer in elkaar flanzen d.m.v. een vierkant stukje materiaal boven het luchtfiltergat (als het buisje uit het luchtfilter is) te maken en die met 1 punt vast te maken, zodat dat ding kan draaien. Je moet hem dus zo plaatsen dat het ongeveer de helft van je luchttoevoer afsluit. Als je in dat vierkant stukje materiaal een gaatje boort en dan een met tairipje (of hoe zoiets ook mag heten) er door heensteken. Dat tairipje blijf mooi stijf staan in tegensteling tot een touwtje. Zodat hij een klein stukje buiten de kap komt en makkelijk te pakken is. Het tairipje komt dus uit het gat van de onderkap van de phantom. Is er controle dan is het een kwestie van een seconde en je kunt gerust op de rollerbank gaan staan want de 40 kmh haalt hij net. Ik wil er even bij zeggen dat je dat tairipje niet kunt zien. Maar deze manier is misscien een beetje verdacht, want hij gaat dus wel erg stotteren. Misschien als je een domme agent treft dat je dan mazzel hebt. Bekijk de bijlage ook ff....wel zo makkelijk, want anders weet je niet waar ik over sta te zwammen... En ja ik weet het dat mijn tekenkunsten niet zo best zijn....


(aansluiten) toerentalbegrenzer
Ze (de politie) gaan wel met iets over je scooter, maar dat wordt nog niet overal gedaan. Dit is om te checken of er stroomonderbreking is, dus kunnen ze weten waar een begrenzer zich bevindt, hiervoor is een cdi met ingebouwde begrenzer nuttig, omdat er eigenlijk altijd stroomonderbreking is in je cdi, denk ik.
Ook hier is een manier voor om het ze in zo'n geval TOCH nog moeilijk te maken. Je laat het reed-contact (want daarover praten we, neem ik aan) niet direkt de begrenzer aanschakelen maar je zet het kontakt in serie met een standaard schakelaar op je stuur. Om de bergenzer DAN in te schakelen (en uit te schakelen) moet je eerst een kontakt op je stuur bijoorbeeld aan zetten (bijv. je verlichtingsschakelaar) en DAN met het magneetje het reedkontakt aktiveren. Vervolgens zet je je lichtschakelaar weer uit. (de verlichtingsschakelaar werkt dan zeg maar als een soort vrijgave voor het reedkontakt. Zonder verlichtingsschakelaar in een bepaalde stand doet het reedkontakt niks (of liever gezegd: het schakelt natuurlijk wel maar het signaal bereikt niet de schakeling die de begrenzer in- of uitschakelt).
Oke, eerlijk is eerlijk: zelfs DAN zou de politie hier achter kunnen komen, maar dan zouden ze met die "supermagneet" langs je scooter moeten gaan, en dat herhalen voor alle mogelijke schakelaarposities op je stuur. Is dus mogelijk maar niet waarschijnlijk.

Nog iets: zelf heb ik een Neo's en zou dat erin kunnen bouwen (heb nog geen begrenzer, maar het wordt wel tijd dat ik er eentje inbouw, geloof ik....). Gelukkig werk in voornamelijk in de elctronica dus verzin nog wel wat...Ik weet niet hoe de schakelwijze is van de stuurschakelaars op andere scooters (of ze de lampen aan de massa-zijde aan- en uitschakelen of juist aan de +-zijde. Dit bepaalt uiteraard hoe je je aanstuurschakeling van je begrenzer moet ontwerpen...
Een beetje knutselwerk vereist dus...

Nog iets over de opmerking die al eerder is geplaatst dat politieagenten de zekering los zouden trekken om zodoende de schakeling die je begrenzer in-geschakeld houdt, uit te schakelen:
Dat gaat inderdaad op voor relaisschakelingen (want dat zijn het meestal, hoewel je het ook elektronisch kunt oplossen) die, om de begrenzer in te schakelen, een spanning nodig hebben. Maar......dat is simpel verholpen:
-......gebruik niet het maakkontakt van het relais maar het verbreekkontakt en zorg ervoor dat als je spanning wegvalt, de begrenzer ALTIJD begrensd. Dus de begrenzer inschakelen met de al of niet verborgen schakelaar laat het relais juist AFvallen. het verwijderen van de zekering zorgt hier dan automatisch voor hetzelfde: het relais valt af en de begrenzer staat INgeschakeld.

Immers: de begrenzer ZELF (dus het kastje met de twee draden eraan) is ALTIJD ONafhankelijk van je accuspanning en betrekt zijn voeding uit de generatorspanning die richting de CDI en van daaruit richting bobine en uiteindelijk richting de bougie gaat. Het zijn dus bijna altijd de aanstuurschakelingen ZELF (de zelfgebouwde aanvullingen) die de aanwezigheid van zo'n begrenzer door het verwijderen van de zekering verklappen. Het ontstekingscircuit kunnen ze niet uitschakelen door het verwijderen van de hoofdzekering (ontstekingscircuit bevat trouwens ZELF geen zekering en trouwens: al zou dat wel zo zijn en zouden ze die verwijderen, dan zou je scooter HELEMAAL niet meer starten...)
-...wil je zo'n relaisschakeling met verbreekkontakt perse niet (om welke duistere reden dan ook) dan is er nog een oplossing. We hebben het hier steeds over de "normale" relais: in meer technische termen de "monostabiele" relais, dus relais met slechts 1 ruststand. Er zijn op de markt echter ook BIstabiele relais te koop, dus relais met twee ruststanden. Deze relais schakelen door een spanningspuls om van de ene toestand naar de andere (mag een pulsduur van slechts enkele hondersten tot enkele tienden van een seconde zijn. Merk op: deze relais hoeven dus niet konstant te worden bekrachtigd). Ze zijn slechts iets duurder dan normale relais (ik geloof dat ik ze een keer bij Conrad Electronic heb aangeschaft voor iets meer dan een tientje per stuk). Voordeel van deze relais: als de spanning wegvalt (bijv. door een agent die de zekering uit het systeem trekt) blijven ze in de laatste schakeltoestand staan. Nadeel: vereisen vaak aanvullende componenten aangezien de puls die nodig is om het relais te aktiveren gevolg moet worden door een negatieve puls om het relais weer terug te laten klappen. Kortom: het terug laten "klappen" van het relais vereist een omkering van de stroomrichting. Je kunt zo'n schakelingetje zelf maken, maar er zijn ook speciale aanstuur-I.C.'s voor, eveneens bij bijv. Conrad, maar misschien heeft je lokale elektronicahandel er ook eentje. De bistabiele relais ZELF zullen ze zeer waarschijnlijk in ieder geval hebben).

Ik geef toe: de eerste schakeling (het omgekeerde relais) is goedkoper en eenvoudiger, de tweede gaf ik alleen als alternatief...

Geen enkele schakeling 100%-veilig is. Schroeven ze de kappen van je scooter eraf en gaan ze op onderzoek uit, dan komen ze al vaak de (standaard uitziende) begrenzerkastjes tegen. Pech dus! (of kastje vermommen als....alarmkastje door er een hoop loze bedrading naar toe laten gaan, staat in ieder geval iets geloofwaardiger: ze zoeken immers voornamelijk kastjes met een standaard begrenzeruiterlijk en slechts een paar draadjes, in principe slechts twee...?????!!!!! En..het is nog steeds niet verboden om een alarmkastje op je scooter te bouwen...) Je kunt altijd een indikatie inbouwen die aangeeft of je bergenzer echt uit is of niet. Gebruik hiervoor liever geen LEDje of zo maar bijvoorbeeld het olielampje van je scooter dat gaat branden als je begrenzer aan is. Een brandend olielampje zal geen argwaan opwekken bij de politie. (een brandstoflampje kan ook, maar het is een beetje lastig als dat sowieso al brandde omdat je moets gaan tanken. Dan weet je nog niks over de echte stand van je begrenzer. Dit kan natuurlijk bij een olielampje ook, maar die gat minder frequent branden, dus meer kans dat je geluk hebt. Voor de echte knutselaars kun je natuurlijk ook een kort oplichtend lampje (of beide lampjes) gebruiken als indikatie dat het reedkonakt heeft gereageerd op het magneetje...

toerentalbegrenzers
scooterbegrenzers
Runner '98membraamplaatje, uitlaatpoorten verlaagd
Yamaha Neo'sextra varioring, prop ter hoogte van expansiebuisje, te kleine sproeier (vergroten naar 72), expansiebuisje
aprilliaextra varioring, vernauwd luchtinlaat-pijpje op luchtfilter
speedfightextra varioring, expansiebuisje, prop, prop in luchtfilter
typhoonmembraamplaatje, expansiebuisje, extra varioring
Predatormetalen plaatje in spruitstuk