snelle slipkoppeling
Een snelle slipkoppeling grijpt bij een hoger toerental aan dan een originele slipkoppeling. Je scooter zal dus later wegrijden als normaal, maar daardoor sneller trekken vanuit stilstand. De koppelingen van Malossi (Delta Clutch) en Polini (Speed Clutch) zijn instelbaar.
Zo'n Polini of MHR-slipkoppeling kan ingesteld worden op veel hogere toerentallen, je kan 'm beter af stellen, en hij pakt in 1 keer!....dit kan allemaal niet met je originele koppeling, ....wel eens weggereden met vochtig weer en koude scoot? nou, dan maakt ie ff een vaag geluid...alsof je je remschijf er nog op had zitten...da's dat slippen.
Het slippen van de koppeling kan niet verholpen worden door een polini koppeling , het slippen word alleen maar meer met een polini koppeling. Als je het slippen wilt verhelpen dan moet je slappere veertjes kopen. Of je koppeling zwaarder maken.
Het slippen van je acherkoppeling kun je trouwens ook verhelpen door een zwaardere drukveer aan te schaffen .. Je huidige drukveer is blijkbaar te licht omdat de achterkoppeling niet genoeg tijd heeft om aan te grijpen. Als je een zwaardere veer erin gooit .. dan krijgt je achterkoppeling meer tijd voordat de v-snaar naar beneden wordt getrokken en hij dus meer toeren moet gaan draaien.
Een Malossi delta clutch (240 gulden) schijn het beste te zijn, IK vind m'n polini ook prima, de Polini kost 150,-, deze heeft wat minder instelmogelijkheden dan de malossi.

zwaardere koppelingsdrukveertjes
Nou....de slipkoppeling zorgt ervoor dat je motor eerst op toeren kan komen, hoe strakker je koppelingsveetjes, hoe hoger het toerental waarbij je slipkoppeling aangrijpt, dus het duurt wat langer voordat je vanuitstilstand in beweging komt, maar je wordt wel ff gelanceerd!
Ook wordt je pickup beter, dat is als je gas loslaat, en je weer gasgeeft, dan duurt het korter voordat je weer snelheid maakt, met standaard koppelingsveertjes duurt het soms ff voordat je weer op gang komt.......

De sterkte van de drukveer...
Hehe... leuk onderwerp. Het is mijn opvatting, dat de sterkte van de drukveer bepaalt hoe snel je voorvario terug gaat naar zijn basisstand als je je gas loslaat. En voor een klein gedeelte bepaalt hoeveel toeren je vario draait tijdens de acceleratie... De 35kilo drukkracht van die veer staat in geen verhouding tot de 100 a 200 kilo's die je rolletjes PER STUK op je vario uitoefenen al je aan het vlammen bent.

vervangen van de drukveer
-met luchttol achterste vario losmaken (of met speciale sleutel, Buzzetti koppelingssleutel, hebben ze voor elk merk, kost 25 gulden).
-deksel eraf (met de 6 gaatjes)
-achtervario inknijpen, v-snaar naar beneden drukken zodat je het hele achtersetje eraf kunt trekken.
-tussen de bankschroef zetten (op de koppelingsschoentjes).
-dan met bankschroef de grote dunne moer losdraaien (voorzichtig) 2 slagen ofzo,
-vervolgens koppeling indrukken en moer erafdraaien (goed op de koppeling gaan staan ofzo, want zodra moer los is, schiet de hele zooi de lucht in door de druk van de achterveer.
-veer vervangen en koppeling erop (misschien ook gelijk andere koppelingsveertjes, je kan een touwtje gebruiken om deze te vervangen of een schroevedraaier)
-erop staan, en ff goed opletten dat de moer er soepel opgaat
-met bankschroef vastdraaien
-draai de moer (15) van de achtervario weer goed vast.. die willen we er niet af zien lopen..

poelie van de achterste vario
Hij bestaat uit twee helften die je ook weer los kan kopen. Door 'gewone' skoeteraars echter zelden aangeschafd omdat hij totaal ruim 370 piek kost. EN omdat je er zowat niets over hoort. Het kan wel degelijk een verbeterde acceleratie opleveren! En het resultaat kan zelfs veel groter zijn dan dat van de voorvario. Maar dit gaat vaak pas op als je een heel vlammende cylinder hebt.(en dan vooral bij Piaggio)

achtervario
Speed Drive (achtervario, torque driver) kost flink geld, maar je acceleratie *kan* er flink van vooruitgaan. Alleen proberen als je nu vreemde dips hebt in je acceleratie.
Je achtervario bestat uit 2 helften. Als je ze uit elkaar sloopt of ff in de Polini catalogies kijkt zie je dat er in de ene pennetjes zitten en in de ander glibberige gleuven. De 'baan' van die gleuven heeft alles te maken met je acceleratie. Vraag me niet hoe... daar ben ik ook nog niet achter. In de Polini achtervario voor Piaggio zitten dus 2 soorten banen... De ene trekt buitengewoonextreemsuperhard maar daarmee kan je vario niet heel ver uit en heb je dus een minder hoge top, de ander is precies omgekeerd die geeft meer top maar trekt 'slechts' superhard. Voor Minarelli zijn er voor dit doel 2 losse helften te koop... Als ik het verhaal goed begrepen heb.